destek@sayedraterapi.com
destek@sayedraterapi.com

Sayedra Terapi > Blog > CONCERDE SENDROMU /VAZGEÇEMEME

CONCERDE SENDROMU /VAZGEÇEMEME

CONCERDE SENDROMU /VAZGEÇEMEME

CONCERDE SENDROMU /VAZGEÇEMEME

Concorde , ‘iyi geçim ,düzenlik ,uyuşma, imtiyaz’ anlamına gelmektedir .Concorde isminin ortaya çıkışı ise 1950’li yıllara dayanmaktadır .İkinci Dünya Savaş’ından sonra sesten daha hızlı bir uçak yapımını hedefleyen Fransa ve İngiltere’nin işbirliğine dayanır, yapımı hedeflenen Concorde uçağının başarısız denemelere rağmen maddi yatırıma devam ederek ümidini yitirmeyen bir topluluğun psikolojik durumunu yansıtmaktadır. Concorde Sendromu olarak adlandırılan psikolojik rahatsızlık zoologlar tarafından keşfedilmiştir: hayvanlar eşlerini seçerken tıpkı insanlar gibi çaba sarf ederler ve eşlerinin bir gün yuvadan ayrılma ihtimaline rağmen eşlerini seçip hayatlarına devam ederler . Günümüzde Concorde Sendromu , gereğinden fazla uyum ve vazgeçememe durumu olarak görülmektedir. Concorde Sendromu, herhangi bir nesne, durumla kurulan ilişkiden rahatsızlık duyulsa ve verim alınmasa bile bu ilişkiye devam edilmesidir ya da bir nesne veya deneyimle olan ilişki sonlandığında buna karşı duyulan yoğun özlem hissidir. Bu sendrom herkesin hayatında karşılaşabileceği bir durum olabilir:

 Edinilen bir hobiden verim alınmadığı halde devam etmek

 Yorucu, sağlıksız, yıpratıcı bir ilişkiye devam etmek

 Başlanılan bir film beğenilmese de sonuna kadar izlemek

 Kötü hava şartlarına rağmen yapılan plandan vazgeçememek

 Maddi yatırımların yanlış ve zararlı olduğu görülse bile yatırım yapmaya devam etmek tüm bu örnekler Concorde Sendromu’nun yansımaları olabilmektedir .

Mantıklı açıdan bakıldığında bir nesne veya duruma vazgeçemeyecek kadar bağlı olmak anlamsız görünebilir fakat duygusal bağ kurma, bitirilmesi gereken ilişkiye verilmiş olan emek ,ilişki bittiğinde kişi ya da nesnenin yokluğunda oluşacak boşluk hissi, özlem duygusu ve sonrasında yeni düzene alışamayacak olma korkusu bireylerin karar mekanizmasını olumsuz etkilediğinden Concorde Sendromu yaygın olarak görülebilmektedir. Çünkü birey karar verirken gelecek zamandan ziyade geçmişteki yatırımları ve harcadığı zamanı düşünmektedir. Hâlbuki birey kendini yıpratan ya da verim alamadığı bir durumu sonlandırmadığında daha fazla zaman kaybediyor oluşunu gözden kaçırmaktadır. Yani Concorde Sendromu ‘bile bile daha çok kaybetmek’ olarak da adlandırılabilir.

Concorde Sendromu belirtileri şunlardır:

Birey bu sendromun kendisinde olduğunu dahi fark edemez bu durumda bireyin yakın çevresinin gözlemi oldukça önemlidir.

1. Gidilen bir yerde ikram edilen şey sırf ücretsiz olduğu için ve birey tok olduğu halde o ikramı mutlaka yemesi gerektiğini düşünür ve yer.

2. Birey, bilet aldığı etkinliğe hasta olmasına rağmen katılır çünkü ücret ödediği bileti yakmaması gerektiğini düşünür.

3. Kişi, pahalı kıyafetini hiç giymese dahi atmaması ya da başkasına vermemesi gerektiğini düşünür ve dolabında saklar.

4. Kişi, başladığı altı sezonluk bir dizinin ya da beş yüz sayfalık bir kitabın konusunu beğenmese dahi bitirene kadar izlemeye ve okumaya devam eder…

Concorde Sendromu ‘nun görülme yaşı her kesimden olabildiği gibi sıklıkla gençlerde görülmektedir. Bunun nedeni ise gençlerin yaşadığı ikili ilişkilerdeki problemler olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda ikili ilişkilerde görülen bu psikolojik problemin kadınlarda daha sık olduğu görülürken maddi kayıp yaşama korkusu olan bireylerin erkeklerden oluştuğu saptanmıştır.

Peki Concorde Sendromu geçer mi ?

Yapılan araştırmalara göre tedavisi mümkün olan psikolojik bir hastalık olarak görülmektedir. Tedavideki öncelikli amaç bu sendroma sahip bireyin kendisinin farkına varmasıdır. Çünkü kendisinin farkına varmış birey herhangi bir yardım almadan da Concorde Sendromu’nun üstesinden gelebilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını izleyip gerçekte nasıl tepki vermesi gerektiğini belirlemesi gerekmektedir. Bu durumu tek başına aşamayan bireyler psikolojik bir destek alabilirler. Psikolojik destekle beraber kişinin gerçeklerle yüzleştirilerek verilmesi gereken tepkileri incelemesi ve bu tepkileri sağlıklı bir şekilde yaşamına yansıtabilme yetisini kazanması amaçlanmaktadır.

Diğer bir yandan da Concorde Sendromu yaşayan bireyin bunu fark edememesi durumunda kişinin hayatta farklı psikolojik rahatsızlık yaşamasına zemin hazırlamasına sebep olmaktadır. İlk olarak sendroma bağlı olarak kaygı bozukluğu seyredebilir ardından depresyon da görülebilmektedir. Bu nedenle bireye her zaman zarar veren bir durumun iyileştirebileceği ya da düzeltilebileceği fikrine biraz daha gerçekçi bir açıdan bakılmaya çalışılması önerilmektedir .Çünkü birey, bir durumu iyileştirmek ya da düzeltmek isterken kendi duygusal ,fiziksel ve psikolojik dengesine zarar verebilir.

 

Tarih: 2024-03-01
Yazarlar
Zeynep Bartu